2010. január 2., szombat

Agyagcserepek másként

... való hasznosítása lenne a teljes cím. Csak nem fér ki.
Szóval, az van, hogy hétfőtől kezdődik a kemény diéta. Addig a kedvenc kalóriadúsabb ételeinket még egyszer elkészítem Ki tudja, mikor még egyszer...
Ez tehát a mai cserepes töltött kenyér. Finom volt...

Hogyan készült? 
Először is dagasztottam egy egyszerű kenyeret. Vagyis: élesztőből kovászt készítettem, amikor felfutott, akkor megdagasztottam kb 40 deka lisztből, kevés sóval és egy icipici olajjal, no meg a kovásszal a tésztát. Kell még hozzá víz - annyi, hogy kenyértészta állaga legyen (tudom, itt szoktak háborogni hogy jójó, de az milyen. Hát olyan, hogy elég puha de nem tapad...). Hagyom kelni - most csak kb 40 percet.
Ezalatt elkészült a töltelék: kevés olajon egy nagy darabokra vágott hagymát, egy nagy kockákra vágott nagy sárgarépát, 4-5 cikk fokhagymát, egy nagy szelet csíkokra vágott csirkemellet megpároltam, majd beledobtam egy maréknyi fagyasztott zöldborsót.
A kenyértésztát kilapogattam, kettőbe vágtam, külön megtöltöttem, felcsavartam, és beletettem egy-egy cserépbe, amit előzőleg megvizeztem és megliszteztem. (Bevallom, még így is kicsit beleragadt...)
Kb félóra alatt megsütöttem. És hogy ne száradjon ki sülés közben, a sütőbe egy tepsi vizet tettem begyújtáskor, ami aztán a végére el is párolgott. 

3 megjegyzés:

  1. Soha nem jutott ilyen még az eszembe, hogy cserépben is lehet sütni. Végülis a römertopf is ilyen, csak volt gyerekszobája. Nagy ötlet. Hogy könnyebben kijöjjön, javaslom hogy az eldobásra váró margarinos, vajas papírokat gyűjtsd össze, és vajjal a tészta felé béleld ki vele a cserepet.

    VálaszTörlés
  2. Mekkora ötlet!!!!
    :) Ilyen eszembe sem jutott volna...
    És milyen finom lehetett!!!

    VálaszTörlés
  3. Régebb nem ragadt bele. Nem tudom mi van velem :-) ez a papírosötlet nem rossz, ki fogom próbálni. De mikor fogok még ilyent sütni??? Ugyanis mától átmenet, holnaptól hivatalosan is diéta.
    Finom volt. És az érdekessége csak dob egyet rajta.

    VálaszTörlés