2010. március 10., szerda

Friss szerzemény

Itt van:
Annyi történt, hogy ma terepen való bolyongásunk során széthányt gyapjúra bukkantunk (sokra), amiből egy kicsit összeszedtem. A képen átmosott állapotában leledzik. Ami kosz lejött róla, az szavakban nem kifejezhető, itt viszont szép tiszta már.
Most a kérdés: hogyan tovább? Meg kell fésülni, de mivel? Aztán megpróbálok fonni. Vagy lehet nemezelek belőle... s ha megy, akkor még ottmaradt két-három köbméternyi és visszamehetek bármikor.
Ezt egyébként nem értem: a gyapjú egy igen drága alapanyag, mifelénk pedig a birkákról lenyírt bunda az elhagyott esztenák mellett hever. Évekig. (Talán meg se nyírnák a birkákat, ha meg tudnának lenni a nagy gyapjaikkal, annyira nem éri meg nekik.) Egyrészt abban a mennyiségben szennyező, másrészt pedig igen ronda látvány... de kivel összeszedetni? A legelőket bérlő juhászok már teljesen máshol vannak, sokszor nem is helybéliek... a hivatalokban pedig meg sem mondják, kinek volt bérbeadva előző években a legelő... senki országa ez.
S ha már környezetvédelem: a bezárt szeméttelepeket újranyitották, más pontokon. Idegesítő, hogy hülyének néznek, ha pedig lépni akarunk, mi vagyunk a rosszak, mi jöjjünk a megoldásokkal, a pénzzel, meg mindennel - amikor nem a megoldás meg a pénz hiányzik, hanem a jóérzés és a minimális civilizáció. Dühítő a tehetetlenségünk.

4 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, hogy ez a videó segítségedre lehet:
    http://www.youtube.com/profile?user=Spin2Weave#p/u/23/RUUIr9zMdNM

    VálaszTörlés
  2. Hát nagyon dühitő a tehetetlenség, de azt hiszem arra kaptuk az eszünket, hogy gondolkodjunk a megoldáson.

    VálaszTörlés
  3. épp januárban olvastam a HVGben, hogy 70Ft/kg áron veszik át a nyírt gyapjút a juhásztól, nem csodálom, hogy nem foglalkoznak vele, sajnos:(
    kíváncsi vagyok mit hozol ki belőle, a kártolás nekem elég misztikusnak tűnik:o))))

    VálaszTörlés
  4. Ha van az ismerőseid körében barkácsoló férfi, kérdezd meg, nincs-e reszelőpucoló keféje. (ezen a drótszálak kicsit visszafele állnak) Ehhez még kell egy macska-vagy kutyapucoló kefe. a gyapjut ha csk ilyen kis méretben akarod kártolni, ezzel is lehet, a két kefe közt.

    VálaszTörlés